Czas i pora na syrop z mniszka…..

Teraz jest ta odpowiednia, jedyna w roku pora na zbiór kwiatów mniszka lekarskiego. Na zbiór wybraliśmy się w samo południe kiedy kwiaty są otwarte i pełne aromatycznego żółtego pyłku. Z dala od dróg i zabudowań zebraliśmy cały koszyczek żółciutkich i pachnących kwiatów. Przez chwilę, po rozłożeniu ich na słońcu, pozwoliliśmy by mrówki, robaczki, muszki opuściły słodkie koszyczki. A potem już tylko do garnka i gotować z 15 – 20 minut na bardzo wolnym ogniu. W tym roku, w pierwszym etapie tworzenia syropu prócz cytryny postanowiliśmy dodać nieco korzenia imbiru. Zobaczymy jaki będzie efekt smakowy, bo zdrowotny na pewno na plus. Teraz mniszkowi, cytrynie i imbirowi trzeba dać czas do jutra, by wywar dobrze „naciągnął”. Po 24 godzinach wszystko dokładnie przecedzamy lub wyciskamy na gazie. Kolejno dodajemy sporą ilość cukru i odparowujemy do konsystencji lekko gęstego syropu. Gorącym napełniamy wyparzone wcześniej słoiczki, szczelnie zakręcamy i do spiżarki. W okresie jesieni i zimy gdy domownicy zaczynają kaszleć, kichać zamiast do apteki idziemy najpierw do naszej spiżarki. Każda taka wizyta to oszczędność kilkunastu złotych. Warto zatem włożyć trochę wysiłku w przygotowanie swojego domowego leku na infekcje i przeziębienia.

Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych. Miód z mniszka lekarskiego ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż miód pszczeli dzięki bogactwu cennych składników, takich jak:
  • witamina Awitamina C i witamina D – niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
  • witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu;
  • minerały: potasmagnez, krzem, żelazo – wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
  • garbniki – mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
  • związki flawonowe (flawonoidy) – posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;
  • triterpeny – obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
  • inulina – jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
  • kwas krzemowy – poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
  • kwasy polifenolowe: chlorogenowy – hamuje wchłanianie cukrów, kawowy – ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy – poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
  • asparagina – aminokwas pobudzający procesy myślowe.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-jakie-wlasciwosci-ma-miod-z-mniszka_41450.html